INSERIR IMATGES, VÍDEO I CONTINGUT MULTIMÈDIA EN UN FORMULARI DE GOOGLE DRIVE


El curs passat ja vam publicar dos tutorials on mostràvem com crear un formulari amb Google Drive i la manera de fer-lo autocorregible. Ja fa temps que són ben conegudes les possibilitats de Google Drive i els seus formularis per al treball a l'aula. Una d'aquestes possibilitats és la creació de qüestionaris per utilitzar-los en els processos d'avaluació.

Tanmateix, una de les mancances d'aquesta eina és la impossibilitat d'incloure al formulari imatges, vídeos i altres recursos multimèdia, de manera que si hi volem fer referència, aquests elements s'han de posar fora del qüestionari, amb les dificultats que comporta aquest fet. Intentaré explicar de manera senzilla com aconseguir incrustar dins del formulari qualsevol element extern que es trobi al web (imatges, vídeos, sons ...).

Cal tenir present que el que farem a continuació no és res més que posar un pedaç i per fer-ho ens faran falta algunes coses:
  • El formulari realitzat amb Google Drive (evidentment!).
  • Un editor d'HTML (el bloc de notes o Wordpad ens poden servir, però nosaltres recomanem Notepad++, que és lliure i gratuït).
  • Els codis per incrustar les imatges, vídeos, presentacions... (és a dir, els "embeds").
  • Un lloc on pujar arxius (nosaltres emprarem Dropbox).
Cal que seguim els passos següents:

1. Crearem el formulari a Google Drive de la manera habitual.

2. Un cop acabat i desat, hem d'"anar al forumlari actiu" fent clic a l'enllaç que apareix al final de la pàgina d'edició, o bé clicant aquesta opció a la pestanya "Formulari" del full de càlcul. Ara hauríem d'estar veient el formulari tal com ens l'ofereix Google. En aquest moment començarem el procés d'inclusió d'elements externs.

3. Hem de desar el formulari al nostre ordinador. Depenent del navegador que emprem, això es pot fer de diverses maneres. En general, disposarem d'una opció als menús del nostre navegador del tipus "desa com a..." o "desa la pàgina com a..."

Si obriu el document descarregat, veureu que el formulari apareix al vostre navegador. Però si mireu la barra d'adreces, podreu comprovar que el qüestionari està desat al vostre disc dur.

4. Ara modificarem el formulari amb un editor d'HTML. Si no en disposeu de cap, cal dir que existeixen opcions lliures i gratuïtes com Notepad++. També podeu dur a terme el procés amb un editor de text qualsevol, però no és recomanable perquè és molt fàcil que cometeu algun error.

5. En editar l'arxiu veureu que, enmig de les etiquetes HTML, hi ha les preguntes i les respostes que heu escrit al vostre formulari.

6. En HTML s'introdueixen elements mitjançant etiquetes que s'obren i tanquen. Per exemple, si volem introduir un text en negreta l'escriurem entre dues etiquetes: <b> que obre l'escriptura en negreta i </ b> que tanca l'escriptura en negreta. En el nostre cas, hem de parar atenció a les etiquetes <label> i </ label>. Cada pregunta o resposta es troba entre les dues equiquetas "label". Hem de tenir cura de no introduir els vídeos o les imatges entre aquestes etiquetes, sinó a fora.

Per incrustar una imatge utilitzarem el següent fragment de codi:
<img src="ADREÇA DE LA IMATGE" />

Per inserir un vídeo de YouTube, copiarem i enganxarem al lloc desitjat del formulari el codi d'incrustació que ens facilita el mateix YouTube. Amb la resta d'elements multimèdia allotjats en portals especialitzats (Edu3.cat, Slideshare, Scribd, Issuu...),  procedirem de la mateixa manera.

7. Desem.

8. Només ens resta pujar l'arxiu a un servidor o al nostre "núvol". Nosaltres emprarem Dropbox (carpeta "Public"). Dropbox ens facilitarà un enllaç que podrem fer arribar als nostres alumnes de la manera que ens sembli millor: mail, bloc, site, moodle... Rebrem les respostes al formulari que vam crear a Google Drive, en forma de full de càlcul, com sempre.

Espero que aquest tutorial us sigui d'ajut!

1 comentari:

  1. Molt bona presentació del què és Flubaroo! Moltes gràcies.

    Per no haver d'usar el Dropbox, passo aquest nota per segui amb el Google Drive per allotjar un document html (i utilitzar l'extensió per Chrome Neutron Drive per editar-lo):
    http://alt1040.com/2013/02/google-drive-aloja-paginas-web

    ResponElimina