7 IDEES PER TREBALLAR AMB INSTAGRAM A L'ESCOLA

FONT: El Blog de TotemGuard


Instagram és una aplicació mòbil de fotografia, disponible per a iPhone i Android, que converteix les fotos ordinàries que fem des del nostre telèfon en obres dignes d'un fotògraf professional.

L'èxit d'Instagram radica en el fet que desperta el nostre costat més creatiu i visual. Qualsevol de nosaltres pot capturar a través d'una fotografia l'essència d'un moment (una festa amb amics, un posta de sol, un somriure, etc) i aplicant uns simples filtres i retocs transformar-la en una foto espectacular, que pot ser compartida fàcilment a través de les xarxes socials.

Com que es tracta d'una aplicació mòbil i d'una xarxa social a la vegada, el seu ús dins l'aula és difícil d'imaginar. Tanmateix, la seva creixent popularitat entre professors i alumnes a nivell personal fa pensar en idees per aprofitar el seu potencial com a eina d'aprenentatge i comunicació. A continuació en trobareu alguns exemples.


Il·lustrar el bloc o wiki

A mesura que els professors van emprant més recursos digitals com blocs i wikis, Instagram pot ajudar a incorporar un toc més personal amb fotografies pròpies. Si fem una foto d'un insecte, podem difuminar-ne el fons per ressaltar els seus colors o donar-li més llum amb l'efecte "Rise". Si fem una foto d'un instrument medieval, podem envellir la imatge amb l'efecte "Inkwell" o si hem fet una sortida cultural o assistit a un seminari, podem aplicar l'efecte "Lomo-fi" per donar-li un aspecte somiador.

Un gran avantatge d'Instagram és que es basa en fotos que hem fet nosaltres mateixos i, per tant, no hi ha problemes amb el copyright o amb els crèdits.


Mostrar les activitats diàries que es realitzen a l'aula

Els professors poden documentar les activitats de l'aula cada dia fent fotos amb Instagram i mostrar-les fàcilment al bloc de l'aula. Els pares, mares i altres docents poden veure com els alumnes treballen durant el dia i, fins i tot, gaudir d'esdeveniments especials als quals no hagin pogut assistir. Als pares i mares els encanta veure fotos dels seus fills i per tant aquesta pràctica pot apropar-los a la vida escolar, millorant la comunicació entre famílies i escola.

Per integrar Instagram al bloc de l'aula, es pot obtenir un codi d'inserció des de BadgePLZ o descarregar un plugin per a WordPress com Instapress.it. Instagram no ofereix la possibilitat de visionar les nostres fotos en format galeria, però si preferim aquesta opció, podem utilitzar aplicacions web de tercers com Ink361 i Followgram, que permeten crear una adreça específica per a la nostra col·lecció de fotos d'aula i compartir-la amb les famílies.


Iniciar una redacció a partir d'una foto

El professor pot plantejar exercicis d'expressió oral o escrita, exhibint una foto o una imatge original amb text, a partir de la qual els alumnes han de construir una història o crear una redacció. Els estudiants han de mobilitzar la seva imaginació i creativitat, estimulant la participació d'aquells estudiants que responen millor al treball visual.


Experimentar la iPhonegrafia o Androidgrafia amb Instagram

Segurament les paraules iPhonegrafia i Androidgrafia no siguin termes que hàgim escoltat sovint encara. Bàsicament es tracta d'un nou gènere d'art per a l'expressió creativa i la narrativa digital.

A partir d'una foto feta amb un smartphone Android o iPhone es crea una nova imatge artística. L'experimentació sorgeix a partir de la disponibilitat d'aplicacions d'edició, entre elles Instagram, que ens permeten aplicar efectes, filtres, retocs, màscares, retalls, deformacions, etc a les fotos del nostre rodet.

L'activitat consisteix a iniciar l'alumnat en aquest art, fent-lo coneixedor de les seves tècniques. L'estudiant pot fer una fotografia i a partir d'ella crear-ne una de nova amb el seu toc artístic personal, provant entre diversos enfocaments i modificacions i deixant lliure la imaginació. Les fotos finals podrien penjar-se a Flickr, creant un grup privat per a la classe si ho desitgem, o simplement al bloc de l'aula o en un tauler de Pinterest.

En aquests enllaços trobareu alguns exemples d'Androidgrafia i iPhonegrafia. Per arribar al resultat final d'aquestes fotografies, la imatge inicial passa normalment per l'edició de diverses aplicacions, de manera que les possibilitats són infinites. Per exemple:

- Amb iPhone es podria fer la foto amb Hipstamatic, fer alguns retocs amb Snapseed, després passar-la per Photowizard o Decim8 per fer remolins i deformacions. S'acabaria amb un toc final a PowerSketch, per pujar-la i emmarcar-la després a Instagram.

- Amb Android, així mateix, es podria fer la fotografia amb Retro Camera, posar un filtre amb Magic Hour, ressaltar una part de la foto amb Photo Art, emmarcar amb Vignette i publicar-la a Instagram.

Per dur a terme aquesta activitat podeu consultar el web iPhonegraphy. S'hi inclouen una gran quantitat d'Apps gratuïtes que podem utilitzar i trucs per ensenyar als estudiants.


Combinar Instagram amb Twitter

Podem combinar Instagram amb Twitter per incentivar els alumnes a l'autoreflexió. Cada dia els alumnes fan fotos dels seus treballs d'aula, projectes i sortides amb Instagram. A Twitter descriuen el que estan fent i la seva importància en 140 caràcters. Aquesta activitat els dona l'oportunitat de col·laborar, pensar de forma crítica i desenvolupar la comunicació amb una audiència real.


Ensenyar geografia amb Cartagram

Cartagram superposa les fotos d'Instagram en un mapa del món i permet fer zoom per inspeccionar allò que la gent fotografia al voltant del món. Aquesta funcionalitat es podria aprofitar per ensenyar als estudiants geografia, sociologia i aprofundir en aspectes culturals de diferents països. Els alumnes podrien treballar en grups per investigar sobre una regió en concret i treure conclusions sobre la vida de les persones que hi viuen.


Crear un calendari, un pòster o una línia del temps amb fotos d'Instagram

No falten serveis de pagament que permeten crear i imprimir calendaris, llibres digitals i pósters a partir de les nostres fotos publicades a Instagram, com Keepsy, CanvasPop i Prinstagram. Però en comptes de pagar per aquests serveis, els alumnes podrien crear les seves pròpies presentacions de fotos i desenvolupar habilitats tècniques de disseny gràfic amb eines gratuïtes com Gimp. També es pot utilitzar Tiki-Toki per crear una magnífica línia de temps amb imatges d'Instagram que resumeixin l'activitat de l'aula durant un curs escolar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada